Ondernemerschap binnen kaders

SuperUser Account geplaatst op 18-10-2013 16:24:35

Ondernemerschap binnen kaders

Een sprong in het diepe, durf ik dat eigenlijk wel?


Ondernemen…Het lijkt wel een magisch woord. Eentje die ik overal steeds weer tegen kom. In blogs, artikelen, maar vooral op m’n bucket list, mijn dromen voor ooit lijstje en mijn echt eens verder over nadenken post it! Het klinkt als het ultieme, op een bepaald vlak dan. Al weet het gros van de mensen (en daar hoor ik ook bij), dat het keihard werken is, soms zelfs overleven, maar ook grenzen verleggen, overwinnen, trots zijn en ook heel veel genieten. Bij sommigen zit het in het bloed. De ras ondernemers. Sommigen hebben zo’n geweldige hobby dat ze er hun beroep van maken. Op beiden ben ik soms best stiekem een beetje jaloers. Ik gok dat ik van mezelf wel kan zeggen dat beiden op mij (nog) niet van toepassing zijn.

Maar toch blijft het een sluimerend droompje. Op de achtergrond….dat nog wel. Want…..wat doe je als je eigenlijk nog geen idee hebt wat je dan precies wilt gaan ondernemen? Wat is dat ene gaatje in de markt met mogelijkheden, wat op een bepaalde manier nog niet bedacht is en waar mijn hart ook nog eens sneller van gaat kloppen. Ik ben nog op speurtocht. En met mij vast nog velen. Tenminste dat houd ik mezelf maar voor.

Daarnaast is het een sprong in het diepe natuurlijk. Voor jezelf beginnen. Je kan absoluut ontzettend goed zijn in t vak wat je beoefent, maar een vak en ondernemen is naar mijn inziens een wezenlijk verschil. Opeens komen er wellicht financiële risico’s, administratieve rompslomp, sales activiteiten (bij mij beslaan die al mijn halve leven, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen) en nog vele andere zaken, die ondernemen maakt tot wat het is. Vernieuwen, creativiteit, partnership, ontwikkelen, groeien, out of the box denken en heel veel vallen en elke keer weer op staan. Doorzetten dus. Respect voor alle mensen die deze sprong hebben gemaakt of ze er nou in zijn geslaagd of niet. Bovendien slagen in iets….is een relatief begrip. Ook als je ooit misschien je ondernemen hebt moeten opgeven, heb je vele memorabele en leerzame momenten gehad dus was het dan misschien toch wel een succes?!


Mijn zoektocht


Ik zoek nog even…naar mijn hobby om mijn baan van te maken, naar iets wat het de moeite waard maakt om die sprong te maken. Ik brainstorm, denk, pieker en praat er over door. Maar ondertussen heb ik het kleine “ondernemerschap binnen kaders” een beetje ontdekt bij Regardz. Een klein beginnetje dus.

Een aanrader voor elke werkgever trouwens om ondernemerschap binnen de organisatie te bevorderen. Het zorgt voor meer betrokkenheid, saamhorigheid en creativiteit. Een eigenschap waarvan ik altijd heb gezegd dat ik die totaal niet bezat. Maar stiekem misschien dus toch een beetje. En mede door de vrijheid, stimulans van collega’s, vertrouwen om te durven uiten en delen ontstaan er bij medewerkers binnen ondernemingen toch mooie stukjes ondernemerschap. Want ondernemen is een werkwoord, maar wordt door ieder voor zich anders uitgevoerd en is op meerdere manier interpretabel.


Dat ene gaatje in de markt met mogelijkheden?


Het begon voor mij bij de samenwerking die we vanuit de Nieuwe Buitensociëteit en Regardz hebben met het Ronald McDonald Kinderfonds. Een belofte om elk jaar € 50.000 op te halen voor dit doel wat onze organisatie en de medewerkers na aan het hart ligt.

Ik had een schattige Kinderfonds knuffel gekregen en in dezelfde week een artikel gelezen over een Amerikaan die zijn rode paperclip had verruild voor een ander artikel. Dit alsmaar had door geruild tot hij een huis in Canada had. Met opgetrokken wenkbrauwen en vragende ogen (volgens mijn omgeving), heb ik dit zitten lezen. Zou dit echt werken vroeg ik me af?!
 

Het begin


De ruil begon….spontaan en zonder verder na te denken. Ik ga het gewoon proberen dacht ik. Het doel? € 10.000 voor het Ronald McDonald Huis Zwolle. Sommige dingen moet je tenslotte gewoon proberen en impulsiviteit zit nou eenmaal wel in mijn genen. Ik meldde me aan op WordPress, zocht een lay out en schreef mijn eerste blog. Op zoek naar een nieuw tehuis voor mijn eigen knuffelhaas en een mooi nieuw ruil artikel. Inmiddels een paar maanden later, ben ik aan beland bij een advertentie van een 1/2 pagina (t.w.v. bijna € 600,-) in Regiolokaal, een Zwols blad voor en met ondernemers.

Daarnaast heb ik het initiatief genomen om op woensdag 13 november een kledingruil te organiseren binnen de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Na het opruimen van mijn kast, omdat ik ging verhuizen kwam ik tal van kleding stukken tegen. Te goed om weg te gooien, maar -je kent het misschien wel- net niet meer mijn maat/smaak/stijl. Hup een evenementje op facebook, vriendinnetjes uitgenodigd, partners voor een goodybag zoeken en wat pr regelen. Inmiddels 34 aanmeldingen verder en nog volop in de voorbereidingen.

Het was soms een beetje vallen en opstaan, op kleine schaal. Opeens kom je er achter dat het soms best lastig is om je netwerk aan te boren voor hulp en om medewerking te vinden. Maar in de tussentijd heb ik ook ontzettend veel leuke reacties gehad, nieuwe mensen leren kennen, relaties opgebouwd die ik niet had kunnen voorzien, leuke interacties via twitter gehad en ben ik best al wat opgeschoten. Maar….het eind doel is nog niet in zicht. Echter opgeven is ook hier geen optie.

Ook al is dit maar een klein stukje ondernemerschap, je moet ergens beginnen. En tot de tijd dat ik mijn gaatje in de markt gevonden heb en mijn ondernemingsplan in mijn hart zit, breid ik mijn ondernemerschap binnen kaders rustig wat uit.
 

Over Ingeborg Peterson


Ingeborg is Sales Manager bij het Nieuwe Buitensociëteit Zwolle. Wil je haar blijven volgen, meer weten over de ruilactie of hier aan meewerken? Laat dan je reactie achter op dit blog, lees haar blog of meld je aan voor de kledingruil via Facebook.


Geplaatst op: | Tags: Ingeborg Peterson , ondernemerschap , Nieuwe Buitensociëteit Zwolle , Blog | Comments (0) | Bekijk Count: (1180)

Post a Comment

ZOEKEN
CATEGORIEËN
BLOG ARCHIEF
BLOGGERS