Wat maakt een goede spreker een goede spreker?

SuperUser Account geplaatst op 23-8-2013 9:00:00

Wat maakt een goede spreker een goede spreker?

Veel generiek advies zoals; ‘kijk over het publiek heen ‘, ‘stel je iedereen naakt voor’ (hoewel dat sowieso wel grappig is om te doen) gaat je niet helpen een betere spreker te worden.  Veel van dat soort tips kan zelfs tegen je werken, want die moet je ook nog eens een keer allemaal onthouden, naast je presentatie en alles wat daar bij komt kijken.
Maar wat dan wel? Wat gaat je helpen?

1.         Bereid  je goed voor :Wat is de rode draad?  Weet waar je het over hebt. Je praat eigenlijk altijd over iets wat dicht bij je staat, dus overdrijf niet maar zorg dat je de rode draad hebt en hoe lang je daar voor nodig hebt.
 
2.         Jij bent in de lead, niet je PowerPoint/prezi.  Je kent je verhaal, weet waar je het over hebt, dus je hoeft je presentatie  niet vol te gooien met alles wat je wilt gaan zeggen. Dan kan je net zo goed de PowerPoint rondsturen. En je maakt je het moeilijk want het wordt lastiger uit te wijden of af te wijken.
 
3.         De belangrijkste: laat je enthousiasme over het onderwerp zien, passie raakt mensen.
Kijk naar TED.com. De beste verhalen, de meest inspirerende zijn lang niet altijd die verhalen die technisch het beste worden verteld  maar dat zijn de verhalen die met passie  worden gebracht. Dan maakt hakkelen, wat vergeten, snel praten etc. allemaal niets meer uit.  Passie & energie, dat maakt een goede spreker ! 

Jan-Maarten Rovers is director Thought Leadership & Innovatie bij ManpowerGroup. Daarnaast is hij spreker, presentatiecoach en presentatiearchitect.
Wil je advies over spreken in het openbaar kan je Jan-Maarten altijd contacten op jm@rovers.nu


Geplaatst op: | Tags: spreker , presentatiecoach , Jan-Maarten Rovers | Comments (0) | Bekijk Count: (539)

Post a Comment

ZOEKEN
CATEGORIEËN
BLOG ARCHIEF
BLOGGERS