Spreken in het openbaar: Zenuwen zijn best relaxt

SuperUser Account geplaatst op 5-7-2013 11:15:13

 Sta je voor een groep collega's, op een bruiloft te speechen of in een  volle zaal met de spots op je, je verhaal goed weten te brengen is altijd een uitdaging.  Het is een belangrijk moment waar veel mensen niet tevreden zijn met wat ze er uit halen, of bang zijn dat dat niet zal lukken.  Het maakt niet uit hoe vaak je al gesproken hebt, of hoe groot de groep is, het blijft een spannend moment.
 
Maar wat maakt het dan zo spannend?  Je wil dat de boodschap goed overkomt,  geen fouten maken,  een beetje indruk maken, je moet heel veel onthouden, de presentie moet lekker lopen, weet de zaal meer dan jij?, ademhaling onder controle houden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen heeft wel iets wat hem of haar bezig houdt. 
 
Ik sta zelf geregeld voor groepen, groot en klein, en vind het elke keer spannend. Leuk spannend, maar wel spannend!  En ik heb al  geregeld het advies gekregen : NIET zenuwachtig zijn! Das mooi advies, maar wat moet je er mee?  “Oh, ok, dan ben ik nu niet  zenuwachtig, fijn dat je het zegt, had ik niet aan gedacht”? Er is geen knop die ik zomaar om kan zetten of zo.
 
Maar is zenuwachtig zijn dan zo erg? Het zijn oer gevoelens en zijn "normaal".  Bij zenuwachtigheid ben je extra alert, meer geconcentreerd,  wat je prestatie kan verhogen.  Dus laat die zenuwachtigheid maar bestaan. Besef dat die zenuwen je ook wat brengen. Je zet jezelf op scherp, je kan meer impulsen handelen, sneller schakelen en je zintuigen werken op volle kracht. Precies wat je nodig hebt als je daar staat.  Eigenlijk dus best relaxt, die zenuwen.
 
Jan-Maarten Rovers is director Thought Leadership & Innovatie bij ManpowerGroup. Daarnaast is hij spreker, presentatiecoach en presentatiearchitect. Wil je advies over spreken in het openbaar kan je Jan-Maarten altijd contacten op jm@rovers.nu


Geplaatst op: | Tags: Zenuwen , Jan-Maarten Rovers , Presentatiecoach , blog | Comments (0) | Bekijk Count: (746)

Post a Comment

ZOEKEN
CATEGORIEËN
BLOG ARCHIEF
BLOGGERS